Hoofdluis!

De hoofdluiscontrole

Na elke schoolvakantie worden de leerlingen gecontroleerd op school. Een team van ouders voert de controle uit. Er wordt op een hygiënische manier met een netenkam gekeken in het haar van ieder kind. Ook als de school een melding krijgt van een hoofdluisbesmetting worden alle leerlingen gecontroleerd.

Als tijdens de controle bij uw kind neten of luizen in het haar worden ontdekt, krijgt uw kind een brief voor u mee. Uw kind moet dan dezelfde dag nog worden behandeld (kammen met of zonder aanvullende antiluismiddel), om de kans op besmetting van klasgenootjes te verkleinen.

De luizenouders voorkomen eventueel geplaag door het geven van juiste voorlichting: hoofdluis is namelijk een gewone zaak.

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes, van de parasietensoort. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot (de kop van een lucifer) en grijsblauw, of nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. Luizen leven van bloed dat zij opzuigen uit de hoofdhuid van de mens. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis 3 tot 6 keer per dag. De bijtplaatsen kunnen flink jeuken. Die jeuk ontstaat door het speeksel van de luizen dat in de huid wordt gebracht tijdens het bloedzuigen. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting. Wanneer de jeuk leidt tot krabben kunnen wondjes ontstaan die op hun beurt weer door bacteriën kunnen worden geïnfecteerd. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen.

De luizen leggen eitjes, die neten worden genoemd. De neten lijken op roos, maar roos laat gemakkelijk los van het haar, de neten niet. Elke neet wordt met een kleefstof tegen een haarspriet gemetseld door de luis, dicht bij de hoofdhuid. Deze kleefstof is niet in water oplosbaar en kan ook niet met zeep of shampoo worden verwijderd. De neten zitten vooral op warme plaatsen zoals achter de oren, onder de pony en in de nek Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het eitje. Deze luizen leggen na ongeveer 10 dagen zelf weer eitjes! Een luis is in staat ongeveer 4 neten per dag te produceren. Een luis leeft ongeveer één maand en legt dan zo’n 100 eitjes. Een lege neet zit 2 á 3 centimeter van de hoofdhuid af aangezien het haar gegroeid sinds dat de neet gelegd is.

Hoofdluis komt vooral voor bij jonge kinderen tussen drie en twaalf jaar oud. Zij spelen vaak dicht bij elkaar, waardoor de hoofdluis kan overlopen. De luizen klimmen met hun kleine klauwtjes van de ene haar op de andere. Hoofdluizen springen of vliegen dus niet! Hoofdluis is zeer besmettelijk!

Iedereen kan hoofdluis krijgen, natuurlijk ook volwassenen.

Help, hoofdluis! En dan?

Gedurende 2 weken dagelijks het haar kammen met een fijntandige kam. Daarnaast kunt u gebruik maken van een -hoofdluismiddelen waardoor luizen en neten gedood worden. Zulke middelen zijn te koop bij drogist en apotheek. Omdat de kans bestaat dat na de behandeling nog enkele neten in leven zijn en uitgekomen kunnen zijn , moet de behandeling herhaald worden! Volg de instructies in de bijsluiter.

· Het is belangrijk ieder gezinslid te controleren, te kammen met een fijntandige kam, en eventueel te behandelen tegen hoofdluis!.

Als u hoofdluis bij uw kind constateert, kunt u het haar uitkammen en het kind terug naar school laten gaan! Natuurlijk dient u het haar dagelijks voor twee weken te kammen met een fijntandige kam. Wilt u aan de leerkracht van uw kind doorgeven dat uw kind hoofdluis heeft, ook als u uw kind al behandeld heeft! (Denkt u ook aan de sportclub, kinderopvang, vriendjes?)

Meer info vind je op de website van het landelijk steunpunt hoofdluis (link).