Jochen Landgraf

Jochen Landgraf (vader van Mara en Joris ) kwam 31 Januari op school. In groep 7 gaf hij les over de ruimte. Daarvoor had hij 3 proefjes mee genomen.

Het eerste wat we deden was de aardappelzakproef.

Er moesten 2 kinderen op een *hondje zitten (*een plank op wielen).

je moest proberen naar elkaar toe te komen.

Dat ging heel moeilijk.

Om bij hem of haar te komen moest je je partner weg duwen. Maar omdat het niet leuk is om je partner weg te duwen neem je een aardappelzak mee

clip_image002

Zo stuur je ook in de ruimte. In de ruimte heb je meer stof nodig. En om dat naar buiten te spuiten heb je een motor nodig die heet in het Engels thruster. We hebben ook allerlei Engelse woorden geleerd. Zoals Space Research-Ruimteonderzoek Rocket – Raket Satellite – Satelliet. Er zijn nog meer green house – broeikas greenchange-klimaat veranderingen.

We hebben gehoord van onderzoekcentra zoals SRON , ESA , NASA.

We hebben ook een proef gezien, waarmee ze meten of de atmosfeer vervuild is.

We hadden schoon water, water dat een paarse kleur had, een lamp en een blad met een spleetje er in.

clip_image004 clip_image006

Hier zie je een foto van het experiment.

Als de atmosfeer vervuild is met een bepaalde kleur dan eet hij de kleuren op die niet bij hem passen.

Jochen liet ook een proef zien met 2 kassen. Eén met gaatjes en één zonder. Met een thermometer hebben we gemeten hoe warm het in de kassen is. Het is een enorm verschil. In de kast zonder gaatjes was de temperatuur 21.9.

En in het andere kastje was het 20.3. Een enorme verschil.

Die met gaatjes verspreidde de warmte door de gaatjes. De warmte blijft niet in het kastje omdat er gaatjes zijn.

En in het andere kastje kan dat wel. De warmte kan geen kant op.

De warmte is opgesloten.

clip_image008 clip_image010

Er waren ook vijf vragen.

Maar we hadden de antwoorden niet gelijk gegeven.

Jochen zei dat we de vragen op het eind van de les zullen beantwoorden.

Omdat je dan meer zal weten over de vragen.

Het waren best lastige vragen.

Hier dan de vragen en antwoorden.

Wat is het belangrijkste als je een satelliet wilt bouwen ? – Een goed team hebben.

Waarom vliegt een satelliet om de aarde ? – Hij kan niet de hele tijd op een plek blijven.

Hoe stuur je een raket of een satelliet ? – Door de Thrusters de stuurmotor net als de aardappelzak.

Is er iets mis met onze atmosfeer ? – Ja , er zit veel vuil in de lucht vooral in China, omdat daar het meeste fabrieken en producten zijn.

Atmosfeer is de lucht die we inademen.

Kun je luchtvervuiling uit de ruimte zien ? – Ja .

clip_image012

Dat was het dan.

Groetjes Mara en Hicham Groep7.